Crosskart är en av de billigaste motorsportgrenarna i Sverige. Crosskarten är ett lätthanterat fordon som kräver mindre plats och är mer lättskruvat än många andra tävlingsfordon. En gran för alla där nästan vem som helst kan bygga och köra en Crosskart. Eftersom det på ett enkelt sätt går att anpassa våra kartar är det även möjligt för en person med funktionsvariation eller annan nedsättning att bli en del av motorsportens värld. Ung (mini från det året du fyller 6år) som gammal (veteranklassen) är välkommen och du kan tävla med stor som liten budget. Detta är sporten för alla.
Då våra tävlingar ofta startar på fredagar och avslutas på söndagar så blir varje tävlingshelg som en liten semester. En stor resande familj som under sommarhalvåret spenderar sina helger i depån tillsammans, barn, föräldrar, vänner, mekaniker, mor o farföräldrar samt funktionärer.
Sammanhållningen i Crosskart kan man inte hitta någon annanstans, barn tävlar mot varandra ute på banan, men kliver ur kartarna och springer efteråt iväg tillsammans för att spela fotboll eller leka. Vuxna fightas om placeringarna under heaten och ibland är oturen framme och någon får bryta när bilen går sönder. Då är det inte sällan just den motståndaren som du slagits med ute på banan är först in i ditt depåtält med verktyg och reservdelar för att hjälpa dig laga din kart så ni kan stå på startlinjen tillsammans igen till nästa heat. Gyllene regeln är att man alltid hjälps åt, alla ska köra!
Kostnaden för utrustning är även mindre än i andra grenar då vi har andra regler kring personlig utrustning, du kan köra med en Crosshjälm för runt 1000kr, eller en bilsporthjäm för 15000kr, det väljer du själv.
Du kan köpa en Crosskart som du sätter en Minimotor i, samma Crosskart kan du sedan byta motor i när du klättrar i klasserna. Vilket innebär att du i teorin kan ha samma kart till att du blir vuxen.
Tävlingarna är även uppbyggda för just familjer som tävlar, viket betyder att hela familjen kan köra. Du kan ha två barn i klass 1, medans du själv kör i tex 650cc klassen. Vissa familjer har varit tre generationer som kör samma tävling. Ni behöver alltså inte längre dela upp er för att hela familjen ska kunna vara aktiv.